search instagram arrow-down

Follow Us

Follow Us

Follow Us

Blog Stats

“We hebben een nieuw economisch model nodig, de planeet is overbelast” – Mikhail Gorbachev

“We hebben een nieuw economisch model nodig, de planeet is overbelast” – Mikhail Gorbachev
Geplaatst op 28 januari 2015 door Christopher Chase

“We hebben dringend een nieuw economisch model nodig … We kunnen niet blijven leven door milieuproblemen te negeren. De planeet is overbelast … We hebben niet genoeg zoet water voor de mensen … Miljarden mensen zijn vandaag hongerig. Het nieuwe model moet dus rekening houden met al deze behoeften. Dit model moet menselijker en meer natuurgericht zijn … We zijn allemaal onderling verbonden, maar we blijven doen alsof we volledig autonoom zijn. “~ Mikhail Gorbachev

Het volgende is een gedeeltelijk transcript voor een recent video-interview met de voormalige Sovjet-president en Nobelprijswinnaar Michail Gorbatsjov over “De dringende noodzaak om de planeet te redden”, gepresenteerd door zijn non-profit organisatie Green Cross.

“Het belangrijkste punt is ervoor te zorgen dat onze complexe, snel veranderende en ontwikkelende wereld in vrede leeft. Anders kunnen we geen ander probleem oplossen. We moeten elke heropleving van de wapenwedloop, nieuwe militarisering blokkeren … Zonder vrede zal er niets zijn.

Wat de internationale gemeenschap betreft, hebben we een zeer moeilijke periode doorgemaakt, met de financiële crisis die de wereld in 2008-2009 heeft getroffen, en ik denk dat we nog niet uit deze wereldwijde crisis zijn gekomen.

Het is beschreven als een financiële crisis, maar naar mijn mening is het een alomvattende wereldwijde crisis geweest en het toont aan dat het economische model dat ten grondslag ligt aan alle systemen in vrijwel elk land, maar in het bijzonder de grootste landen zoals de Verenigde Staten … heeft gefaald.

Dit model heeft ons in wezen tot de huidige crisis gebracht, dus daarom moeten we dit economische model veranderen. We hebben dringend een nieuw economisch model nodig … dat niet gebaseerd is op hyperwinsten en hyperconsumptie, maar op een model dat rekening houdt met de uitputting van natuurlijke hulpbronnen. Het mag de problemen van sociale ontwikkeling, armoede en de sociale tegenstrijdigheden in de wereld niet negeren …

Het belangrijkste punt is dat dit model zal falen als het geen rekening houdt met de eisen van de omgeving. Dit is geen vereiste voor morgen. Het is een must voor vandaag. We kunnen niet blijven leven door milieuproblemen te negeren. De planeet is overbelast.

In 2011 bereikte de wereldbevolking 7 miljard. Aan het begin van de 20e eeuw waren we slechts 1,9 miljard mensen op de planeet, en nu zijn we 7 miljard en tegen 2050 zullen er 9 miljard zijn. De capaciteit van de planeet is al overmatig uitgebreid.

We hebben niet genoeg zoet water voor de mensen. Watertekorten zullen aanleiding geven tot verschillende militaire conflicten, wat zeker zal gebeuren als we de waterproblemen niet oplossen. Hetzelfde geldt voor energie en andere uitdagingen, waaronder voedselzekerheid.

Miljarden mensen zijn vandaag hongerig. Het nieuwe model moet dus rekening houden met al deze behoeften. Dit model moet menselijker en meer natuurgericht zijn, zodat de relatie tussen mens en natuur kan reageren op de uitdagingen van de moderne wereld.

Last but not least hebben we niet geleerd hoe we met globalisering moeten leven. We zijn allemaal onderling verbonden, maar we blijven doen alsof we volledig autonoom zijn … We hebben dit nieuwe model nodig. We moeten al onze middelen consolideren om zo’n nieuw model te maken. En we moeten onderzoek naar al deze problemen financieren. We moeten alle middelen die de mensheid heeft om deze vragen te beantwoorden, consolideren. ‘

~ Mikhail Gorbachev ~

<link naar volledige video>

Leave a Reply
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: